Kan du ikke sove om natten?

Insomni

Kan Ikke Sove

Har du problemer med at sove om natten? Så lider du måske af det, der kaldes insomni. Insomni er et andet ord for søvnbesvær. Det er en lidelse, som størstedelen af befolkningen lider af en eller flere gange i løbet af deres liv. Det kan enten være man ikke kan sove om aftenen, vågner tidligt eller vågner mange gange i løbet af natten. Der er tale om forskellige former for søvnbesvær:
1) Forbigående søvnbesvær, som kan vare op til et par dage
2) Korterevarende søvnbesvær, som kan vare et par uger
3) Kronisk søvnbesvær, som kan vare et par måneder eller op til flere år
Kan du ikke sove, så skal du vide, du ikke er alene. Kvinder lider generelt mere af søvnbesvær end mænd, og det bliver mere almindeligt med alderen. I dag generes mellem 10-20% af befolkningen med kronisk søvnbesvær, mens hver 10. Voksen ofte anvender sovemedicin om natten.

Er der nogle risici ved ikke at sove?

Kan du ikke sove om natten? Det har nogle konsekvenser for dig både rent helbredsmæssigt, men også for din funktion i løbet af hverdagen. Uden søvn kan man nemlig blive træt, uoplagt og hurtigt irriteret. Derudover kan man få dårligere hjerte, hvis man sover for lidt og tage på. Insomni viser sig nogle gange som et tegn på, at du skal slappe af. Er man for eksempel meget stresset, er insomni et meget typisk faresignal. Nogle kan nemlig ikke sove, fordi de er stressede. Sover man ikke nok kan man have lettere ved at blive stresset, og når man er stresset udsættes kroppen for et stor pres. Det betyder, at den begynder at producere fedt, for at kunne tage energi herfra, hvis der er brug for det – derfor tager mange også på, hvis de ikke får den søvn de skal have. Det anbefales at en i alderen 18-60 år får mellem 8-10 timer.